Hoofdmenu
Darmzinnig Menu
Recepten

Recepten

Koekjes met kokos en oerzoet

Geplaatst door op 06:34 in Recepten | 0 comments

Koekjes met kokos en oerzoet

Snel gemaakt en je hebt er lang plezier van! De vezels en het (kokos)vet vertragen de opname van suikers uit koek. Dit voorkomt bloedsuikerpieken en zorgt voor een lekker verzadigd gevoel. Voor 8-10 koekjes 150 gram (glutenvrije) crunch muesli, 30 gram oerzoet, 3 eetlepels geraspte kokos, 1 theelepel vanillepoeder, 40 gram gesmolten kokos­olie, 2 eiwitten, eventueel nootjes voor de garnering. Ook nodig: ovenrooster bekleed met bakpapier (een bakblik kan ook maar dit verlengt de baktijd). Bereiding Verwarm de oven voor op 160 °C. Meng in een...

lees verder

Courgettesoep met mungbonen

Geplaatst door op 08:48 in Aktueel, Recepten | 0 comments

Courgettesoep met mungbonen

Wat is lekkerder dan zelf gemaakte soep bij de lunch op een regenachtige (zon)dag? Mooi meegenomen: deze soep is rijk aan essentiële suikers. Dit heb je nodig voor 4 à 5 personen: 1 (biologische) courgette 1 (biologische) winterwortel 1 kleine (biologische) ui (of bosui als je gevoelige darmen hebt) 2 eetlepels olijfolie 1 teentje knoflook (of niet als je gevoelige darmen hebt) 5 korrels verse witte peper, 1 theelepel koriander, 1 theelepel zeezout 800 ml water 1 blokje biologische kippenbouillon 1 theelepel (gedroogde) munt 50 gram zwarte...

lees verder

Anti-griepdrank uit je eigen keuken

Geplaatst door op 11:07 in Aktueel, Dranken, Tips | 0 comments

Anti-griepdrank uit je eigen keuken

Vlierbessensap is het (bewezen) middel tegen het griepvirus. Gratis te plukken en je kunt er eenvoudig sap van maken! Knip met een schaar de vlierbessen van de trossen (trek oude kleren aan!) en verwijder de takjes zoveel mogelijk. Je kunt de bessen ook met een vork ‘rissen’ maar dat is veel werk en niet echt nodig. Kook de bessen met een bodempje water op een laag vuur circa 20 minuten of totdat alle bessen zijn opengebarsten en het sap eruit is gelopen. Doe het mengsel in een zeef en laat uitlekken. Roer af en toe zodat zoveel mogelijk...

lees verder

Hittegolf? Drink voldoende!

Geplaatst door op 09:05 in Dranken, Recepten | 0 comments

Hittegolf? Drink voldoende!

Met een reeks warme dagen voor de boeg is het belangrijk om goed op te letten of je voldoende vocht tot je neemt. Check eens welke dranken jij over de dag drinkt en hoeveel. Het is goed om 7 tot 10 glazen vocht te drinken. Niet alle dranken ‘landen’ even lekker in je buik. Probeer er eens op te letten hoe jouw buik reageert op wat je drinkt. Hoofdstuk 5 van het handboek Darmehbo biedt tal van suggesties voor lekkere en ook feestelijke drankjes. Ook vertelt het over het gebruik van koffie en thee. TIP: Hoewel een koude...

lees verder

Warme gemberdrank

Geplaatst door op 17:03 in Aktueel, Recepten | 0 comments

Warme gemberdrank

Koud of rillerig? Trakteer jezelf op deze verwarmende drank. Voor 4 glazen: verwarm 600 ml rood druivensap of appelsap. Doe een paar plakjes geschilde gemberwortel in een thermoskan of theepot. Schenk het hete sap erop en laat 5-10 min. trekken. Proost!    

lees verder

Ontbijtsmoothie

Geplaatst door op 19:55 in Recepten | 0 comments

Ontbijtsmoothie

Zodra het ècht lente wordt, kun je de warme havermout omruilen voor een lekkere ontbijtsmoothie. Bijvoorbeeld zo: Nodig 1 banaan, 1 handje (diepvries) bosbessen, 3 eetlepels geweekte havermout*, 50 ml (granaat)appelsap, 1 dl heet water, scheutje citoensap en naar wens: lepeltje geweekt chiazaad en/of kokosolie. Bereiding Doe de geschilde en in stukken gebroken banaan, bosbessen, havermout, het sap en water in een maatbeker. Pureer alles met een staafmixer tot een glad mengsel. Breng op smaak met citroensap. Voeg naar wens geweekt...

lees verder

Darmzinnige erwtensoep

Geplaatst door op 12:06 in Aktueel, Lunch, Recepten | 0 comments

Darmzinnige erwtensoep

Doperwtensoep is snel gemaakt en lichter verteerbaar dan gewone erwtensoep. Een ideale lunchsoep! Nodig 2 bosuitjes, 1 courgette, 1 el olijf- of kokosolie, 500 ml bouillon (van tablet), 150 gram doperwten (diepvries) en 1 tak peterselie. Bereiding Snijd de bosuien in stukjes. Schil de courgette met een dunschiller en snijd het vruchtvlees in plakken. Verhit de olie in een (soep)pan, voeg de bosui toe en roerbak 1 minuut. Voeg de courgette toe en roerbak even mee. Voeg de bouillon, doperwten en peterselie toe, breng aan de kook en laat  de...

lees verder

Hangop met bosbessen

Geplaatst door op 22:41 in Recepten | 0 comments

Hangop met bosbessen

Het boek Darmehbo staat vol tips en darmzinnige recepten. Een voorbeeld is het ontbijtrecept ‘Hangop met bosbessen’. Benodigdheden Voor 1 portie: 150-200 ml hangop of (soja)yogh-urt naturel, 50 gram bosbessen, 1 theelepel diksap naar smaak. Bereiding Doe de hangop in een kom. Klop er een scheutje heet water door als de zuivel uit de koelkast komt. Verdeel het fruit erover en besprenkel met diksap naar smaak. Voedzamer Meng de zuivel of sojayoghurt met 3 eetlepels geweekte havermout en 1 afgestreken eetlepel lijnzaad of geweekt chia...

lees verder

Brood en pannenkoeken

Geplaatst door op 13:39 in Recepten | 0 comments

Brood en pannenkoeken

Heb je zin in een broodje of wil je pannenkoeken eten? Wees je er dan van bewust dat je goed oplet op de hoeveelheden en combinaties. Het boek Darmehbo geeft je verschillende recepten voor lekker belegde broodjes en pannenkoeken. Maak bijvoorbeeld lekkere en bewuste smeersels. Op bladzijde 114 van het boek vind je ons darmzinnige beslag voor pannenkoeken. Let op Tarwe bevat prikkelende eiwitten en sterk prikkelende vezels. Dat is hard werken voor je buik. Lees meer over voedselovergevoeligheid in Darmehbo, hoofdstuk...

lees verder