Hoofdmenu
Darmzinnig Menu

Marten Otten over het boek:

‘Wat goed dat dit boek er is!’

 

Marten Otten, maag-darm-leverarts schreef het voorwoord van Darmehbo.

dr. Marten Otten: “Wat goed dat dit boek er is!”

Darmehbo. Het klinkt zo eenvoudig, maar wat is het belangrijk. Weinig mensen realiseren zich hoeveel nare klachten je van je buik kunt hebben. In Nederland hebben naar schatting anderhalf tot drie miljoen mensen in meer of mindere mate chronisch last van hun ingewanden. De klachten variëren van maagklachten tot chronische buikpijn met diarree, verstopping of combinaties daarvan. In dit boek is dit allemaal uitgebreid beschreven.

Het probleem bij klachten van ons darmstelsel is dat er ontzettend veel oorzaken kunnen zijn. Ook hier weer die geweldige variatie van betrekkelijk onschuldige periodes met misselijkheid tot ernstige diarree met vermagering. Bovendien zijn de klachten niet iedere dag hetzelfde. Soms heb je dagen of weken geen last en dan dient zich weer een periode aan met allerlei klachten.

Darmehbo is een goede handleiding om erachter te komen wat er met je aan de hand is. Soms is er sprake van een ernstige aandoening die direct nader onderzoek noodzakelijk maakt. Of misschien is het een onschuldig verschijnsel waarvoor aanpassing van voeding en leefstijl voldoende is.

Terecht besteedt dit boek veel aandacht aan voeding en darmbacteriën. Ze hebben bijzonder veel met elkaar te maken. Onze kennis over de miljarden dynamische darmbewoners neemt de laatste jaren razendsnel toe. Moderne technieken maken het mogelijk zeer precies vast te stellen hoeveel bacteriën van welke soort we bij ons dragen.

Recent is bijvoorbeeld aangetoond dat de samenstelling van de darmbacteriën bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) totaal anders is dan bij mensen zonder PDS. Dat is een belangrijk gegeven, omdat deze darmbacteriën ons voedsel voor een belangrijk deel afbreken en verteren. Dan begrijp je ook waarom bepaald voedsel bij sommige mensen klachten kan geven. Als je de ‘slechte’ bestanddelen van het menu schrapt, kan dit verlichting geven. Dit is de basis voor het zogenaamde eliminatiedieet.

Nu we meer inzicht hebben in het belang van onze darmbacteriën begrijpen we ook beter dat probiotica een gunstig effect kunnen hebben. Probiotica zijn geselecteerde en gekweekte bacteriën die de verstoorde balans in onze darmen kunnen herstellen. Het is de moeite van het proberen waard.

Het is vaak erg lastig de oorzaak van die vervelende en steeds terugkerende maag- of darmklachten op te sporen. Naar mijn overtuiging kun je bij deze zoektocht veel steun hebben aan deze darmehbo.

 

Klik hier door naar alle info over het boek en manieren van bestellen.